tiistai 30. lokakuuta 2012



 Ja päivä alkaa pyyhkeillä. Saatiin mukava työ tehdä Meri-Teijo Makasiiniin kolme erillaista keittiöliinaa. Seulat ollaan jo kaikkiin tehty. Ensimmäisenä painettiin nappitehtaan hintaluettelon päälikansi, ja brodeerattiin pikkuset makasiinit.



 Meillä on yhteensä noin 150 pyyheliinaa tehtävänä ennen joulua, eli kulmia pitää ommella 600.. sen jälkeen osaan varmasti aina tehdä kulmat!

Pikkasen alkoi kiinnostaa tämä Nappitehdas, en ollut ennen kuullutkaan, että Teijolla on tehty nappeja..

jotain löysin 


 nappeja 014nappeja 012



Kirjakkalan ruukki toimi Perniössä Varsinais-Suomessa. Ruukin perusti 1686 maaherra Lorentz Creutz nuorempi. Ruukki oli yksi Teijon alueella toimineista kolmesta ruukista joista muut olivat Mathildedahl ja Teijo.
Kirjakkalassa oli ruukin ohella myös vasarapaja sekä kankirauta- ja teollisuusteospajoja. Siellä valmistettiin muun muassa ankkureita, kärryn akseleita, nauloja, rautakankia ja 1900-luvun alusta lähtien myös rautanappeja. Kirjakkalan ruukin teollisuustoiminta hiljeni vähitellen 1940- ja 1950-luvuilla. Lopullisesti teollinen toiminta päättyi Kirjakkalassa 1956 nappitehtaan tulipaloon. 

 1900-luvun alussa Kirjakkalassa valmistettiin salaa nappeja Japanin armeijalle. Napit kuljetettiin kalastajien veneillä Ruotsiin ja japanilaiset maksoivat ne kagaalille toimitetuilla aseilla.

 http://ttvehkalahti.blogspot.fi/2012/07/pitaa-varmaan-alkaa-keraamaan.html


Täytyy mennä jatkamaan ompelua, vaikka olisin halunnut vielä tutkia historiaa, mielenkiintoista!

Ja tämä kirja pitää jostain löytää ja lukea

Nappiin ja naimisiin kulttuurihistorian laitos

Kirjailija: Lund Outi
Kustantaja: Turun yliopisto
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 71
Asu: Pehmeäkantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2003 (lisätietoa)

Perniön vanhoissa ruukkikylissä toiminut nappitehdas muodostaa kulttuurihistoriallisesti tärkeän tutkimuskohteen. Pieniä metallituotteita valmistanut tehdas oli koko 1900-luvun ajan etenkin naisten työpaikka. Valokuvat ja työläisten muistelmat jodattavat lukijan entisaikojen teollisuusyhteisön elämään. Kirjassa Nappiin ja naimisiin seurataan naistyöntekijöiden elämänvaiheita viime sotien jälkeisinä vuosikymmeninä ja kerrotaan nappitehtaan vaiheista sekä työläisten arkeen ja työhön liittyneistä toimintatavoista, kokemuksista ja arvostuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti